Postup přípravy receptu Boršč Botwinka:
Omyté maso dáme vařit do studené vody, přidáme sůl a kořenovou zeleninu vcelku. Zvlášť v mírně okyselené vodě uvaříme mladou řepu i s pokrájenými listy. Měkké maso i zeleninu procedíme, vývar zalijeme i vodou z vařené řepy, mouku rozšlehanou ve smetaně a necháme provařit. Solíme, kyselíme, cukrujeme dle vlastní chuti. Do polévkové mísy vložíme uvařenou řepu i tence pokrájené (nebo rozmixované listy), vařené maso a zeleninu pokrájenou na sirky. Přidáme zelené koření. Na talíři zdobíme kysanou smetanou a plátky vařených vajec.
Mladá řepa i s listem je myšlena bulva velikosti nehtu palce, proto se přidává do vaření i list. Při velkém shonu nahradím vývar masoxem. Podle chuti - nedávám smetanu s moukou, ale mírně máslové zápražky a ani tu někdy ne. Polévka se dost zahustí mixovaným listem.