Postup přípravy receptu Boršč na velký smaltovaný hrnec:
Stranou spaříme nakrájené zelí (krátce povaříme a scedíme).
Dále stranou roztopíme nadrobno pokrájený špek, přidáme máslo a necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme na nudličky (různých velikostí) nakrájenou červenou řepu a dusíme s přídavkem vody a octa (dusí se poměrně dlouho). Maso povaříme v osolené vodě asi 30-40 minut, vyndáme, vykostíme, nakrájíme na kousky a vrátíme do hrnce. Přidáme zelí, udušenou řepu, ostatní zeleninu nakrájenou na drobné kousky. Akorát mrkev krájím na různé velikosti.
Vaříme zvolna, až zelenina a maso jsou měkké. Na závěr přidáme do polévky na špičku nože červenou práškovou papriku. Ne více. Tento konečný majstrštyk dá boršči tu pravou chuť. Opravdu důkladně nechat povařit, paprika pak v polévce dostane tu úplně jinou a pravou chuť co má mít a dělá boršč borščem. Dílo zahustíme řídkou máslovou jíšku a smetanou. Smícháme a krátce povaříme. Vyrovnáme chuťový balanc octem, a dosladíme.