Použité suroviny receptu Borůvkový dort s ricottou:
Korpus bez pečení:
| 150 g piškotů
| 100 g másla
| Borůvková náplň:
| 300 g borůvek (čerstvé nebo mražené)
| 250 g ricotta (italský čerstvý tvaroh)
| 3 bal. vanilínového cukru
| 2 bal. želatiny čiré
| 750 ml vody na namočení želatiny
| na špičku nože strouhaného muškátového oříšku
| 250 ml smetany na šlehání
| Šlehačka:
| 500 ml smetany na šlehání
| 2 bal. Smeta-fix
| 1 lžička moučkového cukru
| Na poprášení: trochu strouhaného muškátového oříšku
Postup přípravy receptu Borůvkový dort s ricottou:
1. Piškoty dáme do igelitového sáčku a válečkem je rozdrtíme. Máslo rozehřejeme. Do másla zamícháme rozdrcené piškoty. Hmotu rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy (prům. 24 cm) a lžící umačkáme.
2. Borůvková náplň: želatinu namočíme do vody podle návodu na obalu a necháme ji nabobtnat. Nabobtnalou želatinu za stálého míchání zahřejeme (nesmí se vařit!) až se rozpustí a necháme ji odstát. Borůvky rozšleháme ruční metlou s Ricottou, cukrem, vanilínovým cukrem a muškátovým oříškem. Ušleháme šlehačku. Do borůvkové hmoty vmícháme ruční metlou rozpuštěnou a trochu zchladlou želatinu a vymícháme do hladka. Počkáme až začne náplň želírovat (nesmí ale přetuhnout). Šlehačku vmícháme zlehka do náplně. Náplň dáme na korpus a uhladíme. Dort dáme na 3 hodiny do lednice.
3. Šlehačka: Smetanu ušleháme s cukrem a Smeta-fixem do tuha. Dort vyndáme z formy. 2 lžíce šlehačky odebereme a toto natřeme na okraj dortu. Ostatní šlehačku navrstvíme nahoru na dort a lžící vytvarujeme vlny. Na závěr poprášíme dort trochou strouhaného muškátového oříšku.
TIP: Dort můžeme místo muškátového oříšku posypat skořicí.
Fotky receptu Borůvkový dort s ricottou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!