Postup přípravy receptu Bramborová roláda s mákem a povidlovou omáčkou:
Mletý mák vsypeme do horkého mléka a za stálého míchání podusíme. Pak sejmeme z plotny a vmícháme cukr, perník, citronovou kůru a skořici a necháme vychladnout. Těsto na roládu připravíme z oloupaných nastrouhaných brambor, které promícháme s hrubou moukou, krupicí, vejci a špetkou soli. Těsto rozválíme na plát silný 1 cm, potřeme makovou nádivkou a srolujeme. Zavineme do plátěného ubrousku, oba konce zatáhneme provázkem a ve vroucí vodě vaříme asi 30 minut. Na přípravu omáčky si uděláme jíšku z másla a hladké mouky. Švestky povaříme a umeleme, vmícháme k jíšce, naředíme vodou a povaříme. Ochutíme vrchovatou lžící cukru, rumem a citronovou šťávou. Uvařenou a pokrájenou roládu přeléváme na talíři omáčkou.