Použité suroviny receptu Bramborové koláčky s hruškovým čatní:
250 g oloupaných brambor
| 250-300 g hladké mouky + trochu na poprášení pracovní plochy
| 250 g rozpuštěného másla
| sůl na vaření brambor a na dochucení těsta
| tuk na vymaštění plechu nebo lívanečku
| 250 ml zakysané smetany (nemusí být)
| NA ČATNÍ
| 300 g oloupaných hrušek bez jádřinců
| 200 g želírovacího cukru
Postup přípravy receptu Bramborové koláčky s hruškovým čatní:
1. Brambory v hrnci zalijte studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte na vysokém plameni asi 12 minut (doměkka). Vodu slijte a brambory prolisujte do velké mísy. Pokud nemáte lis na brambory, rozšťouchejte je kvedlačkou nebo je na pracovní ploše několikrát přejeďte válečkem.
2. Do mísy přidejte rozpuštěné máslo, mouku a sůl. Vařečkou zpracujte na hladké těsto, přemístěte ho na pracovní plochu a rozválejte na plát vysoký přibližně 2 cm. Vykrajujte kolečka, třeba sklenkou.
3. Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Koláčky pečte 10 minut; pokud používáte lívanečník, vymastěte ho a koláčky v něm opékejte z každé strany asi 5 minut.
4. Připravte si čatní: pokrájené hrušky a cukr dejte do kastrůlku
a vařte asi 8 minut na středním plameni. Můžete také využít mikrovlnnou troubu – po třech minutách na nejvyšším výkonu směs promíchejte a povařte ještě tři minuty. Koláčky podávejte s čatní a smetanou.
Fotky receptu Bramborové koláčky s hruškovým čatní:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!