Postup přípravy receptu Bramborový nákyp Janssonovo pokušení:
Cibuli oloupejte, rozkrojte a nakrájejte na tenké plátky plátky. Rozehřejte na pánvi olej a cibuli v něm osmahněte dozlatova. Brambory oloupejte škrabkou. Pak je musíte nakrájet na nudličky tenké jako zápalky. To jde docela rychle v kuchyňském robotu. Kdo nemá doma robot, nastrouhá brambory na struhadle. Bramborové třísky vysušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Teď předehřejte troubu na 200°C. Otevřete sklenici ančoviček (sleďů), slijte do cedníku ve dřezu, krátce propláchněte tekoucí vodou a nechte okapat. Pak pomocí mašlovačky vymažte zapékací formu olejem. Do zapékací formy dejte vrstvu brambor a trochu ji posypte bílým pepřem. Následuje vrstva osmažené cibulky a polovina ančoviček. Postup zopakujte ještě jednou: brambory, pepř, cibuli a anočovičky. Úplně navrch přijde vrstva brambor. Na závěr všechno zalijte smetanou a přikryjte alobalem. Vložte nákyp do předehřáté trouby a 30 minut pečte. Potom sejměte alobal a nákyp nechte péct ještě 20 minut. Jakmile je "Janssonovo pokušení" hotové, můžete je hned podávat!
TIP: Skvěle to chutná s čerstvým zeleninovým salátem.