Použité suroviny receptu Bramborový nákyp s anglickou slaninou:
1/2kg brambor
| 1/4kg anglické slaniny nakrájené na kostičky
| 6 cibulí
| 100g hladké mouky na poprášení jíšky
| 1/4l vývaru z hovězího bujonu
| 1/4l mléka
| 150g sýra Goudy (v Plusu, Lidlu)
| 1 svazek čerstvé pažitky
| sůl,pepř,olej
Postup přípravy receptu Bramborový nákyp s anglickou slaninou:
Omyjeme brambory a dáme je vařit do osolené vody asi tak na 20 minut. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme na suché pánvi. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka. Vyjmeme slaninu, dáme stranou a ve stejném tuku usmažíme nakrájenou cibuli. Na omáčku si nejdříve přichystáme strouhaný sýr. V kastrolku zahřejeme tuk a na něm opražíme mouku. Za stálého míchání přilijeme do vzniklé jíšky vývar a mléko. Nakonec v omáčce hladce rozpustíme připravený sýr. Dle chuti osolíme a opepříme. Nadrobno nasekáme pažitku a jednu lžíci dáme stranou na zdobení, zbytek zamícháme do omáčky. Scezené brambory nakrájíme na cca 1 cm silné plátky. Vymastíme formu a vrstvíme střídavě brambory, slaninu a cibuli. Každou vrstvu poléváme sýrovou omáčkou. Končíme sýrovou omáčkou a necháme zapéct v troubě. Zdobíme pažitkou.
Fotky receptu Bramborový nákyp s anglickou slaninou: