Postup přípravy receptu Brusinkový dort:
1. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny, z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh. Obě hmoty propojíme. Zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva, kakaem a jemně nastrouhanými mandlemi. Nakonec přidáme zchladlé rozpuštěné máslo.
2. Těsto nalijeme do vymazané, vysypané dortové formy o průměru 30 cm. Při 160° C ho pečeme asi 45 minut. Korpus necháme ve formě vychladnout. Pak ho vyjmeme. Formu umyjeme, osušíme, vytřeme olejem, vysypeme moučkovým cukrem a korpus do ní vrátíme.
3. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Ze smetany a vanilkového cukru připravíme tuhou šlehačku. Kysanou smetanu promícháme s moučkovým cukrem a vmícháme do šlehačky. Nabobtnalou želatinu pozvolna zahříváme, dokud se nerozpustí (nevaříme!). Poté ji ihned vmícháme do smetanové hmoty. Přidáme brusinky a náplň rovnoměrně rozetřeme na korpus ve formě. Dort uložíme do chladna zatuhnout.
4. Smetanu vyšleháme dotuha. Z čokolády připravíme pomocí škrabky malé hoblinky. Zatuhlý dort vyjmeme z formy a svrchu i po stranách ho potřeme asi 2/3 šlehačky. Zbylou šlehačku přendáme do cukrářského sáčku a ozdobně ji naneseme nahoru na dort. Dort dozdobíme čokoládovými hoblinkami, řípadně ještě brusinkami.