Postup přípravy receptu Buchta z bílků:
Do ušlehaných bílků přidáme 1 žloutek, opatrně vmícháme jemný krystalový cukr promíchaný s kakaem, hrubou mouku a po kapkách olej zředěný vodou. Ještě chvíli šleháme, poté přelijeme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme v předem vyhřáté troubě.
Poznámka:
V jednom zdroji se uvádí, že jeden žloutek v moučníku z bílků lze nahradit multivitamínovou šťávou, v jakém poměru se však neuvádí (asi přiměřeně). Prý těsto získá na vláčnosti a bude mít krásnou žlutou barvu.
Rada:
Takto připravený moučník lze dozdobit dle vlastní fantazie, ale co si vzpomínám, my jsme ho jídávali jen tak, jak se upekl s moc dobrým čajem. U babičky se totiž vždy pila jen bílá káva a čaj patřil k odpolední nedělní siestě. Byl řádně oslazený (až 4 kostky cukru na hrnek) a s citronem.