Postup přípravy receptu Buchtičky s mátovou omáčkou:
Droždí rozmícháme se 2 lžícemi cukru, 3 až 4 lžícemi vlažného mléka a 2 lžícemi mouky. Necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosijeme zbytek mouky, přidáme kvásek, vejce, 1 lžíci cukru, polovinu rozehřátého másla, zalijeme zbytkem mléka a zpracujeme na vláčné těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout
Pak těsto rozválíme na váleček silný 1,5 až 2 cm a ten rozkrájíme na dílky velké asi 2 cm. Z těch uděláme rukou malé bochánky, dáme je do rozpuštěným máslem vymazaného pekáče a rozehřátým máslem ještě zlehka potřeme. Necháme v pekáči nakynout a nakonec upečeme buchtičky ve vyhřáté troubě dočervena.
Mezitím připravíme krém. V části mléka rozmícháme pudink, zbylé mléko dáme vařit s cukrem. Když se vaří, nalijeme do něho rozmíchaný pudink a uvaříme hladký krém. Přilijeme bílé víno, dobře promícháme a ještě krátce, zhruba 2 až 3 minuty povaříme. Pozor: Víno musí mít pokojovou teplotu, aby se pudink nesrazil!
Sejmeme krém z plotýnky, rozkvedláme do něj žloutky i mátu a polijeme jím buchtičky.