600 g špekáčků
| 800 g brambor
| 1 velká cibule
| 2 lžíce oleje
| 1 lžíce mleté papriky
| sůl
| mletý černý pepř
| 2 lžíce hladké mouky
| nať ze 2 cibulek
Postup přípravy receptu Buřtguláš ze špekáčků:
Špekáčky oloupeme a nakrájíme je na středně silná kolečka. Brambory očistíme a pokrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme rostlinný olej a necháme na něm krátce zpěnit cibuli. Poté přidáme pokrájené špekáčky a opečeme je. Ke špekáčkům vmícháme mletou papriku a vše podlijeme trochou vody, aby paprika nezhořkla.
Do hrnce přidáme brambory pokrájené na kostky. Vše osolíme, opepříme a dolijeme vodou tak, aby byly brambory i uzenina zcela ponořené. Guláš necháme na malém plameni pod pokličkou zvolna vařit.
Když jsou brambory skoro měkké, zahustíme guláš hladkou moukou rozmíchanou v troše vody a ještě alespoň 5 minut ho povaříme. Nakonec můžeme přidat sekanou nať z jarní cibulky. Guláš podáváme s čerstvým chlebem.