Postup přípravy receptu Celerová houbová polévka:
Tence oloupeme polovinu velkého celeru a jemně ho ustrouháme na křenovém struhadle. Na kastrolku necháme zpěnit 3 dkg másla a špetku tlučeného kmínu, přidáme lžičku jemně usekané zelené petrželky a 20 dkg čerstvých a na tenké plátky pokrájených hříbků a vše společně dusíme do měkka. Když se hříbky dodělávají, přidáme k nim strouhaný celer a dodusíme obojí doměkka. Ze 3 kg hovězích nebo telecích kostí uvaříme polévku. Zahustíme ji světlezlatavou jíškou, upravenou z másla a jemné mouky. Povařenou, zahoustlou polévku procedíme, přidáme k ní udušené hříbky s celerem a necháme asi 15 minut na okraji plotny zvolna povařit. Občas polévku zamícháme, aby se nepřipálila. Před podáváním osolíme, přidáme 1 dl sladké smetany s rozkvedlaným žloutkem a pokrájenou pažitkou a podáváme.