Postup přípravy receptu Celerová polévka s kuřecím masem:
1. Polévkovou zeleninu opečeme na 30 g másla. Přidáme 1 l vody, sůl, pepř, 3 jalovčiney a uvedeme do varu. Vložíme omyté kuřecí řízky a asi 10 min. udržujeme těsně pod bodem varu. Řízky vyjmeme a uchováme teplé. Vývar scedíme. Polévkovou zeleninu rozmixujeme se 200 ml vývaru.
2. Šalotku, mrkev, celer a jablka oloupeme. Mrkev pokrájíme na kolečka, ostatní na kostičky. Šalotku osmahneme na 30 g másla. Přidáme celer, jablka, 7 rozdrcených jalovčinek a tymián a dále dusíme. Zalijeme zbylým vývarem a vaříme 20 min.
3. Vmícháme pyré a smetanu a uvedeme do varu. Přidáme kerblík, osolíme, opepříme.
Podáváme s řízky nakrájenými na nudličky a s opečenou houskou.