Postup přípravy receptu Celozrnné dalamánky sezamové:
Do nádoby dáme mléko, jogurt, vejce a sůl. Zasypeme moukou, do jednoho rohu nasypeme kmín a sezam, do druhého otruby. Nahoře v mouce uděláme důlek, do kterého vsypeme droždí. Zapneme program DORT (nebo jiný, který začne hned míchat). Až skončí míchání, pekárnu vypneme, těsto vyklopíme na pomoučený vál, zformujeme kouli a vložíme ji do velkého mikrotenového sáčku (opravdu velkého, těsto hodně nakyne). Dáme do mísy a do ledničky. Druhý den odebereme potřebné množství těsta, vytvoříme dalamánky a skládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu je necháme 20 - 30 minut kynout. Potřeme vodou a posypeme sezamovým semínkem. Na dno trouby dáme malý kastrůlek s vodou a zapneme na 200°C. Až je vyhřátá, vložíme do ní dalamánky a upečeme dorůžova (doba pečení závisí na velikosti dalamánků, dělám jich osm z poloviny těsta a peču 20 minut). Po vytažení z trouby je přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Kdo nemá pekárnu, může smíchat všechny suroviny v míse a těsto vypracovat vařečkou.
Těsto může být v ledničce několik dní (asi 5).