1,2 kg kuřete
| 100 g čerstvích žampionu
| 100 g zelené papriky
| 80 g anglické slaniny
| 100 g cibule
| 50 g rostliného oleje
| 40 g másla, bazalky
| 5 cl bílého vína
| 1 lžička strouhanky
| trochu petrželka
| trochu pažitka
| trochu pepř
| špetka soli
Postup přípravy receptu Chalupářský špíz:
Očištěné kuře vykostíme, z masa stáhneme kůži a nakrájíme ho na větší kostky. Připravíme si oprané hlavičky žampionů a čerstvou papriku nakrájíme na kousky. Polovinu masa osolíme a silněji opepříme. Druhou půlku masa potřeme solí, česnekem a bazalkou. Tyto kousky zabalíme do tenkých plátků anglické slaniny a potom střídavě s paprikami, hlavičkami žampionů a opepřeným masem napichujeme na špízy.
Potřeme je olejem a necháme chvíli proležet.
Špízy pečeme na elektrickém grilu nebo na dřevěném uhlí a během pečení je potíráme olejem. Zvlášť zpěníme na másle hrubá kolečka cibule, přidáme posekanou zelenou petrželku, pažitku, poprášíme lžičkou strouhanky a zastříkneme bílým vínem. Krátce povaříme a vzniklou směsí přeléváme opečené špízy. Podáváme se zeleninovým salátem a různě upravenými bramborami.
Fotky receptu Chalupářský špíz:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!