Postup přípravy receptu Chňapal s lehkou zeleninovou omáčkou:
Rajčata oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme nadrobno. Zapékací misku vymažeme máslem, na dno rozdělíme polovinu rajčat, polovinu nadrobno nasekané cibule a polovinu na plátky nakrájených jarních cibulek. Na ně položíme omytou, osušenou a zevnitř osolenou rybu a pokryjeme ji zbývající zeleninou. Posypeme polovinou nasekané petržele a přilijeme vývar. Poklademe polovinou másla. Rybu pečeme přibližně 30 minut. Pak ji opatrně vyjmeme a uložíme do tepla. Vývar a zeleninu přemístíme do malého hrnce. Osolíme a opepříme, povaříme a zredukujeme asi na čtvrtinu. Mouku a zbývající máslo propracujeme a postupně přidáváme do omáčky, až zhoustne. Podle chuti osolíme a opepříme, přelijeme přes rybu. Ozdobíme zbývající petrželí.