2 plátky kapra
| svazek z petrželové natě bobkového listu, tymiánu a česneku svázaný bílou nití a vložený do nádoby v níž se vaří kapří maso
| 1 brambor
| 1 mrkev
| 2 lžíce bílého vína
| sůl
Postup přípravy receptu Čirá kapří polévka:
Každý plátek kapřího masa přiměřeně prosolíme, polijeme lžící bílého vína a necháme v chladu asi půlden ´ustát´.
Brambor oloupeme a uvaříme asi v litru jemně osolené vody. Po uvaření brambor vyjmeme a v téže vodě dáme vařit plátky z kapra, oloupanou celou mrkev a bouquet garni. Vaříme jemným varem (tvrdý var by kapří maso podrtil) asi půl až třičtvrtě hodiny.
Zhruba pět minut před koncem varu polévky nakrájíme uvařený brambor na malé kostičky, rozpustíme máslo a bramborové kostičky zprudka osmahneme.
Z polévky vyjmeme kapří maso i mrkev a bouquet garni. Mrkev nakrájíme na kolečka a vložíme zpět do kapřího vývaru, do kterého přidáme také osmahnuté bramborové kostičky.
Podáváme jako čirý vývar bez masa (to lze využít například k vytvoření chutných karbanátků), ovšem pokud by měl někdo chuť tam uvařené kapří maso pokrájet, nic proti tomu…
Fotky receptu Čirá kapří polévka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!