1 cibule
| 3 velké mrkve
| půl malé celerové bulvy
| 1 petržel
| 1 pórek
| 2-3 kapustové listy
| 2 celerové řapíky
| 1 lžíce sójového nebo jiného chuťově neutrálního oleje
| 1 svazek hladké petrželky
| snítka tymiánu
| 1 bobkový list
| 1 hřebíček
| 6 kuliček pepře
| sůl
| 2 a půl litru vody
Postup přípravy receptu Čirý zeleninový vývar:
Neloupanou cibuli rozčtvrtíme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Pórek podélně rozpůlíme, důkladně opláchneme a nadrobno nakrájíme podobně jako kapustu a řapíkatý celer. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a zeleninu na něm opečeme. Přidáme petrželku, bylinky a koření. Osolíme a zalijeme vodou. Prudce přivedeme k varu, potom teplotu snížíme. Přikryté zvolna vaříme asi 50 minut. Vývar scedíme přes husté síto. Podáváme ho s vložkou nebo ho zahustíme.