Postup přípravy receptu Čočková polévka s uzeným masem:
1. Z čočky odstraníme všechny nečistoty, drobné kamínky i špatně vypadajcí plody. Přebranou nasypte do cedníku a pod tekoucí studenou vodu ji důkladně propláchněte. Přesuňte ji do mísy, zalijte litrem vlažné vody a nechte 30 min. stát.
2. V mezičase oškrábejte mrkev, umyjte ji a nakrájejte na centimetrové kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso umyjte pod studenou tekoucí vodou.
3. Čočky slijte a nasypte do hrnce nebo do tlakového hrnce. Přidejte pokrájenou mrkev, cibuli, omyté maso. Tymián a znovu zalijte litrem čisté vody. Hrnec uzavřete, přiveďte k varu a uvařte čočku téměř do měkka. U tlakového hrnce se vždy řiďte dobou uvedenou v návodu, protože každý hrnec vaří při jiném vnitřním tlaku, a tedy při jiné teplotě a jinak rychle. Dobu z návodu však zkraťte o 3 min. Jestliže vaříte polévku v obyčejném hrnci, přiklopte ji poklici a vařte asi 40 min.
4. Zatímco se čočka vaří, oloupejte brambory, omyjte je a nakrájejte na centimetrové kostičky. Než je budete potřebovat, Nechte je stát v misce zalité studenou vodou, aby nezčernaly.
5. Z tlakového hrnce vypusťte nahromaděnou páru, otevřete jej a vyndejte maso. K čočce naopak přidejte brambory, podle chuti polévku dosolte, hrnec znovu uzavřete, přiveďte k varu a vařte ještě 2- 3 min. , než brambory změknou. Bez tlakového hrnce přidejte tak 1O min.
6. Z uvařeného masa odstraňte kůži, kosti i tuk a zbývající čisté maso rozkrájejte na centimetrové kousky.
7. Hrnec znovu otevřete, vraťte do polévky nakrájené maso a ještě jednou dosolte podla chuti.