Použité suroviny receptu Čokoládová buchta se švestkami:
200 g hladké celozrnné špaldové mouky + trochu hrubé nebo krupice na vysypání formy
| 1 lžíci vinného kamene
| špetku mořské soli
| 3 lžíce kakaa Fair Trade nebo 2 lžíce karobu (sladidlo ze semen tzv. svatojánskéh chleba, v bioprodejnách)
| 100 g hořské čokolády Fair Trade, nasekané
| 100 g nesířených sušených švestek
| 1/4 sklenky sezamového nebo slunečnicového oleje lisovaného za studena + trochu na vymazání formy
| 1/4 skleničky javorového sirupu
| 1 sklenici rýžového či sójového mléka
Postup přípravy receptu Čokoládová buchta se švestkami:
1. Troubu předehřejte na 160 ˚C, horkovzdušnou na 140 ˚C. V míse smíchejte všechny suché přísady. Švestky pokrájejte a přidejte k moučné směsi.
2. Olej rozmixujte s javorovým sirupem a mlékem. Postupně přilévejte k moučné směsi, abyste získali husté, ale tekuté těsto. Formu nebo formičky vymažte olejem a vysypte moukou.
3. Vlijte těsto a pečte půl hodiny; pak vyzkoušejte vpichem špejle, jestli je už propečené.