Postup přípravy receptu Čokoládová Charlotta:
1. Žloutky ušleháme s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny.
2. Rozlámanou čokoládu rozehřejeme se 2 lžícemi horké vody v horké vodní lázni, vmícháme do žloutkové pěny a potom lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
3. Vhodnou plechovou formu vypláchneme vodou a necháme odkapat.
4. Kirš promícháme se 4 lžícemi studené vody, do této směsi postupně rychle ponoříme piškoty tak, aby nebyly namočené celé, a postupně je urovnáme po obvodu formy.
5. Formu naplníme polovinou čokoládového krému, poklademe jej piškoty, doplníme opět čokoládovým krémem a necháme proležet přes noc v chladničce.
6. Před podáváním charlottu namočíme na jednu sekundu do vařící vody, vyklopíme na mísu a podáváme se žloutkovým krémem.
Příprava krému:
7. Část mléka a moučkový cukr přihřejeme k varu, přilijeme zbytek studeného mléka rozšlehaného se žloutky a šleháme na malém plaménku, až krém zhoustne.
8. Sundáme ho z plotýnky, vmícháme vanilínový cukr a za občasného zamíchání vychladíme.