Postup přípravy receptu Čokoládové profiteroles:
Vodu, máslo a sůl položíme na střední oheň a uvedeme do varu. Smícháme prášek do pečiva s moukou a tuto směs nasypeme naráz do vařící kapalné směsi. Intenzivně mícháme dřevěnou vařečkou až umícháme hladké těsto v kouli, která se přestane lepit na stěny nádoby. Necháme zchládnout asi 10 minut. Mezitím předehřejeme troubu na 190°C.
Do těsta zamícháme vajíčka, ale jedno po druhém. Každé další přidáváme, až je předešlé již dobře vmícháno. Z těsta ukrajujeme malou lžičkou nočky a vyklopíme je na tukem vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Z našeho množství těsta připravíme asi 24 kopečků; každý posypeme ještě špetkou cukru a vložíme do předehřáté trouby na 25 minut.
Několik minut před podáváním rozlámeme čokoládu na kousky, vložíme do plastové misky s 1/2 šálkem vody. Misku s čokoládou vložíme do mikrovlnné trouby na 1/2 minuty, pak zamícháme, abychom získali čokoládovou polevu. Když jsou bochánky chladné a chceme je podávat, pečlivě rozřízneme každý bochánek a do dutiny umístíme vanilkovou zmrzlinu. Všechny naplněné profiteroles poskládáme na tác a polijeme horkou čokoládovou polevou. Porce můžeme ještě ozdobit šlehačkou a pak již okamžitě neseme překvapeným hostům.