Postup přípravy receptu Čokoládové tortellinni s pomerančovým karamelem:
Těsto zpracujeme podle předešlého návodu (viz jako na fettuccine), po odpočinutí vyválený dvoumilimetrový plát krájíme na kostky cca 8 x 8 cm. Do každé kostky klademe 2 až 3 kostičky hořké čokolády blíže k jednomu cípu, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, cípy přeložíme tak, aby vznikl šáteček ve tvaru trojúhelníku. Kraje dobře utěsníme a dva protilehlé cípy na nejdelší straně podhrneme a vespod spojíme, cípek ještě ohneme směrem vzhůru; vaříme v mírně osolené vodě s olejem cca 5 až 6 minut.
Ze tří důkladně omytých pomerančů nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu, zbylé dva pomeranče okrájíme a z dužiny vyřežeme pomerančové filety (tenké plátky).
Z cukru připravíme řídký karamel, zalijeme pomerančovou šťávou a rumem, přidáme celou skořici, pomerančovou kůru a krátce povaříme. Do hustého a zchladlého karamelu vložíme filety pomerančů. Karamelem přeléváme teplé tortellini.