Použité suroviny receptu Čokoládový dort s kokosem:
Na korpus:
| 90g čokolády na vaření, rozpuštěné
| 220g polohrubé mouky + trocha na vysypání forem
| 300g krupicového cukru
| 300ml podmáslí
| 120g změklého másla + na vymazání
| 1/2 lžičky prášku do pečiva
| 3 vejce
| 100g strouhaného kokosu
| 300ml smetany ke šlehání
| Na čokoládový ořechový krém:
| 250ml neslazeného kondenzovaného mléka
| 120g másla
| 120g přírodního hnědého cukru
| 60g čokolády na vaření
| 3 rozšlehané žloutky
| 220g nasekaných vlašských ořechů
| Na ozdobu:
| tenké plátky z čerstvé kokosové dužiny (nakrájejte škrabkou)
| kakao na poprášení
Postup přípravy receptu Čokoládový dort s kokosem:
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Dvě menší dortové formy s průměrem 23 cm vymastěte a vysypte moukou (nebo si rozdělte suroviny na poloviny a upečte postupně dva korpusy). Všechny ingredience na korpus kromě kokosu a smetany zpracovávejte tři minuty šlehačem. Nakonec rychle vmíchejte kokos. Těsto rozdělte do forem a pečte přibližně třicet pět minut.
2. Korpusy nechte deset minut vychládat ve formě, pak je vyklopte na mřížku a nechte zchladnout úplně.
3. Mezitím uvařte krém. V hrnci s nepřilnavým dnem smíchejte všechny suroviny až na ořechy a zahřívejte téměř k varu. Stále míchejte, ale nevařte, jinak se žloutky srazí a utvoří žmolky. Čokoláda se rozpustí a vznikne hustý krém. Okamžitě jej odstavte, přimíchejte vlašské ořechy a nechte zchladnout; čas od času promíchejte.
4. Ušlehejte šlehačku. Oba korpusy vodorovně rozkrojte na dva pláty. První plát položte na servírovací talíř a natřete polovinou krému. Přiklopte dalším plátem a naneste na něj polovinu šlehačky. Pokračujte třetím plátem, zbytkem čokoládového krému, posledním korpusem – navrch rozetřete zbývající šlehačku. Před podáváním ještě dort ozdobte hoblinkami z kokosové dužiny a poprašte kakaem.
Fotky receptu Čokoládový dort s kokosem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!