Postup přípravy receptu Congri - kubánská rýže s fazolemi :
Namočíme přes noc fazole a normálně uvaříme (v papiňáku cca hodina, nesolíme). Vodu NEVYLÉVÁME. Maso osolíme a upečeme s pár plátky másla, můžeme / nemusíme podlít vodou podle zvyklostí - pokud podléváme, nesmí být šťáva moc vodová.
Rýži propláchneme a uvaříme ve vodě z fazolí (přijde jí standardní množství, tzn. je-li hrnek rýže, je cca 1,5 hrnku vody), kterou jsme osolili. Pokud se nedostává vody z fazolí, klidně lze zbytek dolít normální vodou, jde hlavně o barvu.
Maso nakrájíme na kousky (nemusejí být příliš malé, ale v zásadě záleží na chuti - já ráda větší).
Smícháme rýži, fazole, maso a šťávu z masa, která se vypekla. Přidáme prolisovaný česnek (my česnekujem hodně, dávala jsem šest stroužků, ale je nutno počítat s tím, že česnek se nevaří, bude tudíž výraznější). Ocitrónujeme, případně dosolíme.