Postup přípravy receptu Cukety plněné rybí sekanou:
Nejprve připravíme cukety: Cukety podélně přepůlíme a vnitřek (měkkou část) odstraníme (vyškrábeme polévkovou lžící). Se solí a asi půlkou předepsané dávky mleté pálivé papriky utřeme 4 stroužky česneku. Směs pokapeme olejem na smažení-lépe se zpracovává. Připravenou směsí potřeme vnitřek cuket, které necháme odležet v chladnu (cca 2 hod).
Zbytky pečené nebo jinak upravené ryby zbavíme kostí ( nameleme mlýnkem na maso s otvory o průměru 3 mm). Při mletí rybího masa do mlýnku vkládáme na kousky nakrájenou cibulí a stroužky česneku (4 stroužky). Okořeníme, posolíme, přidáme, rozškvařenou na kostičky nakrájenou slaninu, nadrobno nakrájené rohlíky namočené v mléce, vejce, 2 lžíce vody a mouku. Dobře prohněteme a necháme nejméně 30 minut odležet v chladnu. Směs může být pikantnější, protože cuketa bývá „mdlá“ a chutě se takto vyváží,
Vytvořenou směsí naplníme vydlabané cukety, které naskládáme do pekáče. Trochu podlijeme vodou, nebo rybím vývarem a olejem pro pečení. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby. Ze začátku pečeme prudce (cca 10 minut) a potom jen pozvolna cca dalších 30 minut. Sekanou občas potřeme olejem. Na závěr naplněné cukety posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s dušenými brambory. Chuť sekané je vždy závislá na tom, kolik ryb a jakého druhu do nich dáme. Tato chuťová pestrost z nich vytváří zajímavé jídlo, které dává možnost fantazii.