Postup přípravy receptu Cukety s masovou náplní:
Cukety omyjeme, konce odstřihneme, zbytek rozpůlíme a vydlabeme. Na náplň použijeme mleté maso, vejce, parmazán, nahrubo nakrájenou šunku, hrst ve vodě namočených drobtů bílého chleba. To vše dáme do hrnce, osolíme, opepříme a dokonale promísíme.
Získanou směsí naplníme cukety. Do dostatečně velké pánve, tak aby se do ní všechny naplněné cukety vešly, vložíme anglickou slaninu, petržel, cibuli a osmahneme na vepřovém sádle. K tomu přilijeme v 1-2 sběračkách vody rozmíchaný rajský protlak a ochutíme.
Když se omáčka několik minut povařila, vložíme do ní cukety. Pánev přikryjeme a zeleninu při mírné teplotě (asi 175 stupňů) vložíme do trouby. Přitom musí být šťáva tak řídká, že cukety jsou v ní téměř ponořeny. Pokrm budeme servírovat, jakmile se cukety uvaří, aniž by příliš změkly.