Postup přípravy receptu Debrecínská svíčková pečeně:
Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky a rozškvaříme ji. Osmažíme na ní dozlatova jemně nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a kmín, krátce zamícháme a přidáme rajský protlak. Ještě chvíli vše osmahneme za stálého míchání. Svíčkovou pečeni vcelku posolíme, vložíme do základu, podlijeme a dusíme v troubě. Mírně poodléváme a obracíme.
Houby očistíme, nakrájíme nadrobno a dusíme na oleji asi 30 minut. Potom vyjmeme z pekáče pečeni, šťávu přecedíme, připadně trochu zředíme. Maso se šťávou pak vrátíme na pekáč a přidáme k němu dušené houby. Druhou polovinu slaniny nakrájíme na tenké plátky a položíme na maso.
Dusíme v troubě doměkka. Měkké maso krájíme na řezy, pořeléváme šťávou s houbami a podáváme.