Postup přípravy receptu Dietní zeleninová polévka po irsku a foccica:
Dietní zeleninová polévka po Irsku.
Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme nadrobno, kořenovou zeleninu na kostky.
V hrnci rozpustíme máslo nebo rozehřejeme olivový olej. Vsypeme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme kořenovou zeleninu a za stálého míchání vše dále restujeme asi 15 minut. Pak zeleninu podlijeme vodou. Pozor ale, zelenina by se měla dusit a ne vařit! Směs ochutíme pouze solí, pepřem a lehce zeleninovým bujonem. Zeleninovou směs dusíme asi 45 minut a stále podléváme.
Než se udusí zelenina, dáme vařit oloupané brambory, pokud možno je rozvaříme. Brambory scedíme a rozmixujeme jako kaši. Přidáme trochu másla, ale opět je nesolíme!
Když je zelenina měkká, téměř rozvařená, přilijeme dostatečné množství vody a necháme zavařit. Do vroucí polévky pomalu přidáváme rozmixované brambory. Polévku lehce povaříme a odstraníme z tepelného zdroje. Nakonec pouze celou polévku rozmixujeme. Čím déle, tím lépe. Polévka bude lehká a nadýchaná. Polévka by měla být hustá. Neměla by obsahovat kousky zeleniny a měla by mít lehce nažloutlou barvu - jako svíčková na smetaně.
FOCCICA - irská buchta k polévce.
Do misky vložíme hladkou mouku. Přidáme rajčata naložená v oleji, olej z rajčat, vlažnou vodu, droždí, černé olivy, sůl, cukr, čerstvý rozmarýn, čerstvý tymián a nadrobno nasekané barevné kapie.
Vše zamícháme a těsto necháme odpočinout na teplém místě asi 30 minut. Pak těsto rozložíme na pekáč vymazaný olivovým olejem, posypeme parmazánem a osolíme mořskou solí (krystalky). Foccica pečeme na 150 °C asi 15 minut. Povrch musí být zlatavý.
Foccica podáváme vždy čerstvé, nakrájené a s horkou polévkou. Nic nezkazíte, když do polévky na talíři nakapete bazalkové pesto.