Postup přípravy receptu Dobrý chléb s karamelem:
Nejdříve připravíme karamel: Cukr a vodu dáme do malého silnostěnného kastrolu a za občasného promíchání cukr na středním ohni rozpustíme. Zvyšíme plamen a necháme karamel zezlátnout. Nemícháme. Okamžitě sejmeme z ohně a karamel rovnoměrně rozlijeme do formy.
Troubu předehřejeme na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Panettone nakrájíme na centimetrové plátky, případně odkrojíme kůrku. Po jedné straně potřeme změklým máslem a namazanou stranou nahoru vkládáme do formy.
V mixéru, případně ručním šlehačem či metlou, prošleháme vejce s cukrem. Vzniklou hustou směs přesuneme do mísy. Mléko a smetanu zahřejeme v kastrolu pod bod varu, přidáme k vaječné směsi a promícháme.
Krém nalijeme do zapékací nádoby a plátky pečiva přitlačíme lžící, aby byly ponořené. Po deseti minutách už by měly být nasáklé, takže můžeme dezert vložit do trouby. Pečeme hodinu. Že je hotovo, poznáme podle zlatavého povrchu trochu suššího vzhledu a pevné konzistence krému (měl by se ale ještě trochu "chvět").
Karamelový chléb vyjmeme z trouby, necháme půl hodiny odpočívat a podáváme s trochou šlehačky.