Postup přípravy receptu Domácí jogurt super:
1. Jeden litr mléka svařte v mlékovaru - mléko se v něm při vaření nepřipaluje. Je to hrnec s dvojitým dnem a stěnami, který určitě má někdo z rodiny nebo známých. Můžete si ho půjčit, pokud ho nevlastníte. Nemáte-li mlékovar, větší kovovou misku posaďte na širší kastrůlek s vodou, aby těsně doléhal a vařte mléko v páře. Na velmi mírném plameni jej vařte asi 20 minut až půl hodinky, až se zredukuje asi tak o třetinu. Tím jste mléčnou bílkovinu zahustili poprvé, podruhé zapracuje sušené mléko.<br /><br />
2. Stáhněte odvařené mléko z ohně, pokud se udělal škraloup, tak přeceďte, a vmixujte sušené mléko (v mixéru nebo kvedlačkou). Nechte chladnout -jak dlouho ale? Různé technologické návody na výrobu jogurtů se v tomto bodě mírně rozcházejí, ale v souhrnu by mléko mělo mít teplotu mezi 35 a 48 °C. Při této teplotě se totiž jogurtové kultury začnou množit. Neměla by být ovšem vyšší, protože pak se množení zastaví. Já proto používám teploměr na zavařování, ale teplotu můžete zkusit odhadnout i čistou rukou.<br /><br />
3. Jakmile mléko dostatečně vychladne, vmíchejte živý jogurt nebo sušenou jogurtovou kulturu, přikryjte pokličkou nebo alobalem a nechte zakysat na dostatečně teplém místě (třeba v troubě zapnuté na mírné vyhřívání) nejlépe přes noc. Druhý den přesuňte vzniklý jogurt do ledničky. Vydrží tam čerstvý asi týden. V průběhu této doby můžete průběžně slévat uvolněnou tekutinu -syrovátku. A nezapomeňte si schovat pořádnou lžíci na příště -nastartuje kysání další várky!