Vložil: | Yourimp |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 80 min |
Hodnocení: |
![1/10, hlasovalo 3 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![1/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![1/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![1/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![1/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![1/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![1/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![1/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![1/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif)
|
Počet hodnocení: | 3 |
|
|
Použité suroviny receptu Domácí kroupová jelítka:
1,2 kg velkých krup (10)
| 1,5 kg čerstvé vepřové krve (1,5 l)
| 800 g vnitřního sádla
| 3 velké cibule
| 500 g vařených vepřových plic
| slezinku
| 500 g vařeného masa (drobné kousky, které nebyly použity do tlačenky)
| sůl
| mletý pepř
| třený česnek
| majoránka
| silná vepřová střeva nebo umělá salámová (tlačenková střívka)
| špejle
Postup přípravy receptu Domácí kroupová jelítka:
Kroupy uvaříme v mírně osolené vodě do měkka ve větším množství vody. Vaříme-li kroupy v hrnci z litiny nebo se zabroušeným dnem na plotně, nemícháme v průběhu vaření. Kroupy promícháme, až jsou uvařené a necháme je prochladnout. Před vařením kroupy vždy dobře propláchneme v horké a pak studené vodě, až je voda čistá. Prochladlé kroupy zalejeme scezenou krví, dobře rozmícháme a necháme ustát. Kroupy nikdy předem nemastíme, tzn. než je zalejeme krví. Jinak by kroupy nenasákly krví. Vnitřní sádlo nakrájíme na kousky a vyškvaříme. Sádlo slijeme ze škvarků a v něm usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibuli. Vařené plíce a slezinku semeleme (pokud nám zůstaly kůže, tak je semeleme také) spolu se škvarky z vnitřního sádla. Veškeré drobné zbytky vařeného masa nasekáme na drobno. Vše promícháme s kroupami. Ochutíme solí, kořením a třeným česnekem Podle potřeby upravíme hustotu mastnou polévkou. Kroupy plníme do silných, dobře vypraných střev a špejlujeme. Můžeme také plnit do tlačenkových nebo salámových střev. Vaříme zvolna v horké vodě při 90°C, až nám při vpichu špejlí neteče ani růžová šťáva. Vařená jelítka opláchneme ve studené vodě, rozložíme na prkénko a necháme v chladné místnosti zatuhnout. V průběhu chladnutí musíme jelítka několikrát otočit.
Fotky receptu Domácí kroupová jelítka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!