Postup přípravy receptu Domácí nakládané zelí s jablky:
Zelí rozčtvrtíme, vyřežeme košťály a nakrájíme na nudličky. Připravíme si cibuli - oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Menší jablka důkladně omyjeme, podle velikosti ponecháme vcelku nebo rozřízneme na poloviny. Pokud si chceme připravit menší množství zelí nebo prostě nevlastníme kameninový zelák, lze úspěšně zelí naložit do velké 3-5 l sklenice od kompotu /okurek apod./. Sklenici důkladně omyjeme horkou vodou, pak studenou a začneme nakládat - vrstva nakrájeného zelí, posolíme, pokmínujeme a mačkáme ke dnu (rukou), pak vrstva cibule, zase zelí, sůl, kmín a vrstva jablíček, takto opakujeme (do velké sklenice se vejdou jablka asi ve 3 řadách). Vždy řádně pěchujeme ke dnu, až zelí začne pouštět šťávu. Naplníme co nejvíce po okraj, napěchujme, aby na vrchu bylo alespoň trochu vody ze zelí a nejlépe zatížíme (malý talířek a na něj omytý kámen apod.)a uzavřeme sklenici novým igelitem a gumičkou. Necháme v teple min. 5 dní, pak stačí dát do špajzky, po cca 14 dnech lze přemístit do lednice - podle chuti, zelí musí zprůhlednět a získat kyselou chuť, pokud to uspěcháme a dáme do chladu dříve, nebude ještě hotové. Když zelí odebíráme, lze později přendat do šroubovacích menších sklenic a schovat v ledničce, vydrží tak déle. Finta se sklenicí místo zeláku je zvlášť vhodná pro hospodyňky z paneláku, kde bohužel ten správný pořádný zelák není kam dát.
Fotky receptu Domácí nakládané zelí s jablky:
Fotky vložil: alenatoni,LI0NESS,Aksuna,alenab