Použité suroviny receptu Univerzální recept na chleba:
540 g MOUKA - chlebová
| 360 ml VODA
| 1 čaj.lž SŮL
| 1 čaj.lž KOŘENÍ
| 6 g DROŽDÍ
Postup přípravy receptu Univerzální recept na chleba:
Kromě univerzálního receptu na chleba přidávám několik rad pro pečení chleba v domácí pekárně.
# K tomu je možné přidávat semínka:
* dýně
* slunečnice
* rozinky a ořechy – vlašské a lískové (to bych ale přidala i med)
* len
* lze přidat i sezam, ale chleba je pak nevýrazně do sladka
* mák spíš na housky (udělat v pekárně těsto a pak ručně housky)
* menší pokrájenou cibuli (syrovou, nebo osmahlou)/ osmahlou slaninu / atd.
# lze přidat
* sušenou BRAMBOROVOU KAŠI (udělá menší bublinky v hotovém chlebu)
* OTRUBY (nadýchnou chleba a je to čistá vláknina pro střeva)
* VEJCE (do sladkých chlebů)
* vitamín C v prášku (zlepšuje vlastnosti mouky – “vyšumí” ji)
* OCET (jablečný – ubere z příchuti kvasnic)
# koření:
* vždy kmín + jedno z následujících:
* koriandr / anýz / rozmarýn (do bílých) / římský kmín (jen TROCHU!!) / skořice (do sladkých) / fenykl