Z 1 dl vody, droždí a 1 lžíce cukru necháme vzejít kvásek. Brambory oloupeme a prolisujeme. Do kvásku přidáme všechny suroviny a připravíme husté těsto. To zaděláváme asi 15 - 20 minut. Vypracované těsto necháme asi 45 minut kynout.
Z vykynutého těsta na vále vytvarujeme bochník. Ten dáme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný pekáč nebo plech. Těsto hustě propícháme špejlí nebo jehlicí a necháme opět vykynout.
Troubu předehřejeme na 210 °C. Bochník potřeme čistou vodou, vložíme do trouby a pečeme. Jakmile začne povrch chleba trochu červenat, stáhneme teplotu na 160 °C a sedlácký chléb dopečeme. Když upečený chléb vyjmeme z trouby, opět jej potřeme vodou.
Fotky receptu Domácí sedlácký chléb:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!