Postup přípravy receptu Domácí želé z červeného rybízu:
Rybíz zbavíme stopek a omyjeme. Vložíme do hrnce a zalijeme vodou do výše rybízu. Vaříme 25 - 30 minut, až ovoce získá kašovitou konzistenci. Potom šťávu slijeme přes síto a necháme asi 2 hodiny okapat do mísy.
Množství šťávy odměříme. Na 600 ml šťávy použijeme 450 g krystalového nebo želírovacího cukru. Cukr vsypeme do vychladlé šťávy, přivedeme k varu a za stálého míchání na mírném ohni povaříme asi 10 minut. Promícháme a nalijeme do připravených misek. Necháme přes noc ztuhnout.
Takto připravené želé není tuhé, ale jen rosolovité a " klepavé". Používáme ho jako přílohu k jehněčímu nebo skopovému masu. Výborné je i místo brusinek ke svíčkové omáčce.
Čerstvé rybízové želé také využijeme ve sladké kuchyni - pro přípravu pohárů v kombinaci s ovocem, zmrzliny a čokolády.