Postup přípravy receptu Domácí žemle:
Droždí rozpustíme ve čtvrtině šálku vody a necháme 5 minut vzejít. Pak droždí přidáme do mísy se dvěma šálky mouky, šálkem vody, solí a dobře
promícháme. Postupně přidáváme zbylou mouku, až vznikne tuhé těsto. Těsto vložíme na pomoučený vál, přikryjeme a necháme deset minut odpočinout.
Potom těsto deset minut hněteme až je hladké a pružné.
Vložíme je do vymaštěné mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě dvojnásobně nakynout. Vařečkou těsto srazíme a pak necháme znovu vykynout.
Konečně těsto vyklopíme na vál, znovu ho srazíme a rozdělíme na čtvrtiny, přikryjeme a necháme 10 minut odležet. Každou část rozkrojíme na dva nebo tři stejné dílky, ty vytvarujeme do tvaru oválků. Oválky narovnáme na plech a poprášíme kukuřičnou moukou.
Mašlovačkou potřeme povrch bílkem lehce rozšlehaným s vodou. Oválky necháme opět nakynout na dvojnásobek objemu a ostrým nožem trochu nařízneme vršky.
Pečeme asi 20 minut při teplotě 230 °C, až jsou krásně hnědé. Chceme-li mít žemle hodně křupavé, umístíme na dno trouby pekáč s vodou.