Těsto:
| 125 g Hery nebo másla
| 125 g moučkového cukru
| 1 špetka soli
| 3 vejce
| 150 g polohrubé mouky
| 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
| 50 g mletých mandlí
| Obloha:
| 400 g vychlazené smetany ke šlehání
| 1 balení vanilínového cukru
| 1 balení Smeta-fix ztužovač šlehačky
| Na ozdobu:
| cca 250 g čerstvých jahod
| cca 3 lžičky moučkového cukru
| cca 1/2 lžičky vody
| trochu hořké čokolády – rozehřáté
Postup přípravy receptu Dort mnoha očiček:
1. Těsto: měkké máslo utřeme pomocí elektrického šlehače s cukrem a špetkou soli. Pak postupně přidáme vejce – každé šleháme cca 1/2 min. Mouku smícháme s kypřicím práškem a společně s mandlemi střídavě ve dvou porcích přimícháme ke třené hmotě. Krátce šleháme na nejnižším stupni otáček. Těsto nalijeme do vymaštěné (nebo pečícím papírem vyložené) dortové formy (prům. 26 cm) a uhladíme. Dáme péct:
Horní a spodní ohřev: cca 180°C (předehřátá trouba)
Horký vzduch: cca 160°C (předehřátá trouba)
Plyn: cca stup. 3 (předehřátá trouba)
Doba pečení: cca 30 min
2. Po upečení uvolníme okraj dortové formy, korpus vyndáme z formy na kuchyňskou mřížku, kde ho necháme vychladnout (event. sundáme pečící papír).
3. Obloha: vychlazenou smetanu ke šlehání vyšleháme s vanilínovým cukrem a Smeta-fixem do tuha. Šlehačku dekorativně navrstvíme nahoru a trochu ze stran dortu. Umyté a dobře oschlé celé jahody posadíme do šlehačky.
4. Moučkový cukr smícháme a dobře rozetřeme s vodou – do husté polevy. Pomocí špejle nakreslíme polevou na jahody očíčka. Hořkou čokoládu rezehřejeme ve vodní lázni a opět pomocí špejle bodovitě naneseme na cukrovou polevu čočky očíček.
TIP: Vhodnější jsou malé jahody, aby bylo očíček co nejvíce.
Fotky receptu Dort mnoha očiček:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!