piškotové těsto:
| 4 vejce
| 150 g cukru
| 1 balíček vanilkového cukru
| 100 g polohrubé mouky
| 100 g škrobové moučky
| 2 lžičky kypřícího prášku
| krém a ozdoba:
| 5 žloutků
| 6 lžic whisky
| 40 g cukru
| 2 balíčky instantní ledové kávy
| 3 plátky želatiny
| 500 ml smetany
| 250 g ricotty
| 2 lžičky rozpustné kávy
| 1 balíček vanilkového cukru
| asi 12 cukrářských kávových zrnek
Postup přípravy receptu Dort s ledovou kávou:
Piškotové těsto:
Rozvírací formu vyložíme pečícím papírem. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do husté pěny. Mouku smícháme se škrobovou moučkou a s kypřícím práškem a prolijeme na vaječnou pěnu. Formu naplníme těstem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Necháme vychladnout.
Krém:
1. Žloutky se 4 lžícemi whisky a cukrem ušleháme v horké vodní lázni do husté pěny. Do pěny vmícháme obsah 1 balíčku ledové kávy a pěnu necháme vychladnout. Želatinu namočíme do studené vody. 500 ml smetany ušleháme dopevna.
2. Želatinu vymačkáme a v 1 lžíci horké vody rozpustíme. Opatrně ji zapracujeme do krému a vmícháme ricottu a šlehačku.
Dohotovení:
1. Ohřejeme 100 ml vody, vmícháme rozpustnou kávu, 1 lžičku vanilkového cukru a 2 lžíce whisky.
2. Piškotový korpus dvakrát vodorovně překrojíme. Spodní díl opatříme dortovým prstencem, pokapeme polovinou kávové směsi a potřeme polovinou kávového krému. Přiložíme druhý díl a stejným způsobem potřeme zbytkem krému. Přiložíme třetí díl a asi 8 hodin chladíme.
3. Zbylou smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem dopevna. 2/3 šlehačky potřeme dort, ze zbytku nastříkáme na dort 12 kopečků, na každý položíme kávové zrnko a vše posypeme instantní ledovou kávou.
Fotky receptu Dort s ledovou kávou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!