Postup přípravy receptu Dort s pomeranči a mákem:
1. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Neloupané, ale velmi pečlivě omyté pomeranče nakrájejte ostrým nožem na půlcentimetrové plátky a vložte do kastrůlku. Zalijte vodou, přidejte cukr, uveďte do varu, zmírněte oheň a nechte dvacet minut ‚táhnout‘; bílá kůra ‚zesklovatí‘. Sejměte z ohně a nechte vychladnout.
2. Otevírací dortovou formu o průměru 20cm vymastěte a vyložte pečicím papírem. Vyberte nejhezčí plátky dušených pomerančů a naklaďte je na dno (vejde se jich tam asi sedm). Zbylé pomeranče sceďte; sirup uchovejte zvlášť. 100g pomerančové směsi pak rozmixujte se 70ml sirupu (výborně vám poslouží ponorný tyčový mixér).
3. Připravte těsto: mouku, prášek do pečiva, mandle a mák promíchejte v míse a dejte stranou. V míse, nejlépe kovové, prošlehejte vejce s cukrem, až začne směs připomínat hustou smetanu; trvá to pět až sedm minut. Do vajec s cukrem okamžitě vmíchejte pomerančové pyré, nejlépe metličkou. Pracujte opatrně, aby pěna nespadla.
4. Rychle, ale opatrně a velmi lehce přimíchejte smíchané suché přísady. Vlijte směs do připravené formy, vložte do trouby a pečte 40–45 minut, až je těsto zlatavé a pružné. Otestujte vpíchnutím špejle – neměly by na ní ulpět vlhké drobečky. Dort nechte vychladnout ve formě, nejlépe na mřížce. Vyklopte, aby se pomeranče ocitly navrchu.
5. Na krém prošlehejte žloutky se šťávou z citrusů a přes sítko přeceďte do misky. Přidejte cukr, máslo a nastrouhanou kůru. V kastrůlku přiveďte vodu k varu, nechte mírně vařit. Nad hrnec posaďte misku s vaječnou směsí a promíchávejte ji, až hmota zhoustne tak, aby nestékala z obrácené lžíce. (Trpělivost: může to trvat až půl hodiny.)
6. Korpus dvakrát podélně rozkrojte, aby vznikly tři pláty. Dolní a prostřední potřete z obou stran zbylým sirupem a pak spojujte vychladlým krémem. Plát s pomeranči ještě potřete sirupem. Nechte aspoň dvě hodiny stát, aby se chuti a vůně náležitě spojily. Kdybyste dort snad nesnědli hned, v chladničce vydrží tři až čtyři dny.