Použité suroviny receptu Dort se smetánkou a ostružinami:
7 vajec
| 125 g krystalového cukru
| 150 g mouky
| 8 plátlů želatiny
| 600 g ostružin
| 100 g krystalového cukru
| 100 ml zakysané smetany
| 400 ml smetany ke šlehání
| 200 ml smetany ke šlehání
| 1 vanilkový cukr
| 1 balíček ztužovače šlehačky
| 4 lžíce ostružinového džemu
| lístky meduňky na ozdobu
| 250 g mandlových lupínků
| cukr moučka na posypání
Postup přípravy receptu Dort se smetánkou a ostružinami:
Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem. Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme z nich sníh. Žloutky smícháme s cukrem a s 5 lžícemi horké vody, postupně přidáváme mouku a šleháme. Opatrně vmícháme sníh z bílků. Těstem naplníme dortovou formu a ve vyhřáté troubě pečečme 30 - 45 minut.
Upečený korpus vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Želetinu namočte ve studené vodě. Ostružiny omyjeme a část jich odložíme stranou. Ostatní ostružiny přidáme k zakysané smetaně a smícháme s krystalovým cukrem a ve velké míse vše promícháme. Želetinu necháme v hrnci při nízké teplotě rozpustit a za stálého mícháné přidáme k ostružinové směsi. Smetanu ušleháme a jen co začně ostružinová směs rosolovat, vmícháme ji do šlehačky.
Korpus rozkrojíme na 4 podélné díly. Jeden díl vložíme na dno dortové formy a potřeme čtvrtinou připraveného krému. Položíme další část těsta, také potřeme krémem a vrtvíme tak, aby poslední vrstvu tvořil krém. Dort necháme alespoň 4 hodiny chladit.
Mandle osmahneme na pánvi dozlatova. Smetanu ušleháme se ztužovačem a s vanilkovým cukrem a smícháme s džemem. Šlehačku dáme do cukrářského sáčku a povrch dortu ozdobíme. Celý dort pat potřeme šlehačkou a ozdobíme mandlovými lupínky, ostružinami, lístky meduňky a posypeme moučkovým cukrem. Dort podáváme a porcujeme dobře vychlazený.
Fotky receptu Dort se smetánkou a ostružinami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!