Použité suroviny receptu Dort se žloutkovým krémem:
6 vajec
| 160 g cukru
| 1 vanilkový cukr
| 1 lžička citronové kůry
| 180 g hrubé mouky
| 500 ml šlehačky
| 1 ztužovač šlehačky
| 50 g marcipánu
| krém:
| 300 ml mléka
| 1 pudink
| 1 vanilkový cukr
| 1 lžíce cukru
| 100 g másla
| 4 - 5 jahod
Postup přípravy receptu Dort se žloutkovým krémem:
Žoutky s polovinou cukru, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme zbylý cukr. Obě hmoty spojíme s prosátou moukou a těsto ihned nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě při 170-180 stupních asi 45-50 minut. Po úplném vychladnutí sejmeme formu a korpus nadvakrát vodorovně prokrojíme. Na krém si uvaříme z mléka hustý pudink, osladíme vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. Pudink promícháme s cukrem a postupně přidáváme změklé máslo a vyšleháme na hladký krém. Polovinu krému dáme stranou a do zbytku zamícháme rozmačkané jahody. Spodní plát potřeme jahodovým krémem, prostřední vanilkovým krémem a přikryjeme posledním plátem těsta. Celý povrch dortu potřeme ušlehanou smetanou se ztužovačem a dáme vychladit. Z marcipánu vyválíme na cukrem poprášené ploše tenký plát a vykrájíme z něj 16 srdíček. Jahody nakrájíme na tenké dílky jako těla motýlků a ze stopek jahod vyrobíme tykadla. Sestavíme motýlky a podáváme.
Fotky receptu Dort se žloutkovým krémem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!