Postup přípravy receptu Dukátové buchtičky s vinnou pěnou:
Do utřeného másla s cukrem a žloutky, zamícháme trochu rumu, přidáme sůl, vanilku, citronovou kůru a vykynutý kvásek ze 20 g droždí a 1/8 l smetany. Přidáme prosátou mouku a vypracujeme volné těsto, které dáme vykynout.
Vykynuté těsto dáme na vál, vyválíme na plást, který posypeme očištěnými hrozinkami. Plást přeložíme na polovinu a malou kulatou formičkou vykrájíme buchtičky. Klademe je na vymaštěný pekáček, vždy dvě vrstvy na sebe, pomažeme je mezi sebou rozehřátým máslem a dáme vykynouti.
Poté je povrchu potřeme máslem a upečeme je v horké troubě do červena. Při pečení je povrchu mastíme máslem. Upečené dáme na talířky, posypeme vanilkovým cukrem a polijeme vinnou pěnou.
Vinná pěna - šodó: V kotlíku ušleháme ve víně cukr, žloutky, celé vejce a v celku citronovou kůru a vanilku. Pak postavíme kotlík do vařící vody a pěnou šleháme, až začne vystupovati a houstnouti. Vanilku a kůru vyndáme a pěnu ihned podáváme.
Fotky receptu Dukátové buchtičky s vinnou pěnou:
Fotky vložil: Natural,uznevim,vilka,Nandiči