Postup přípravy receptu Dušené hovězí s chutí srnčího na houbové směsi:
Nejprve si uděláme lák.
Do zeleninového vývaru nalijeme víno, přidáme mleté houby a směs pepřů (já je podrtím v hmoždířku). Necháme přejít varem.
Maso očistíme, prošpikujeme slaninou, vemneme do něj koření na divočinu a sůl (se solí opatrně, některé směsi koření jsou dost slané).
Nakrájíme cibuli na plátky pórek na kolečka a přihodíme i trochu zelené části.
Cibulovopórkovou směs nasypeme na maso hovící si v kameninové nádobě a zalejeme horkým nálevem.
Přikryjeme pokličkou a po 4 dny máme klid, maso občas otočíme. Když hodně pospícháme tak postačí i marinovat 24 hod. Ale z vlastní zkušenosti, čím delší doba naložení, tím lépe.
Po této době maso vyndáme z marinády, necháme okapat a zprudka opečeme ze všech stran na sádle.
Přihodíme trochu slaniny, pokud na zbyde ze špikování. Maso sešoupneme ke straně, vhodíme pokrájené žampióny, které pěkně orestujeme.
Když uznáme barvu masa za dostačující, zalijeme marinádou i se zeleninou. Přikryjeme pokličkou, dusíme do měkka.
Měkké maso nakrájíme, narovnáme na mísu, zbývající sós vysmahneme do správné hustoty a maso jím polejeme.