Vložil: | Debbie |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 70 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 2 |
|
|
Použité suroviny receptu Dušené kuře po provensálsku :
2 kuřata (asi po 1 kg), nebo 4 kuřecí stehna a 2 kuřecí prsíčka
| několik lístků šalvěje
| bylinky: snítku tymiánu, majoránky a rozmarýnu, omyjeme a otrháme lístky as jehličky
| 3 cibule, na kousky
| 2 stroužky česneku, oloupané a rozpůlené
| 1 a 1 červená a žlutá paprika, zbavené semínek, na stejné proužky
| 80 g černých oliv bez pecek, okapané
| 3 lžíce olivového oleje
| sůl a pepř podle chuti
| 4 lžíce rajčatového protlaku
| 300 ml bílého vína
| 300 ml zeleninového vývaru
Postup přípravy receptu Dušené kuře po provensálsku :
# Celá kuřata důkladně opláchneme zevnitř i zvenku, necháme okapat a rozporcujeme na prsíčka a stehna. Z prsíček můžeme příčně odříznout křídla. Pokud použijeme koupené porce kuřete jen je omyjeme a osušíme.
# Troubu nastavíme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a necháme předehřát.
# Kuřecí porce potřeme ze všech stran olejem, osolíme, posypeme čerstvě umletým pepřem. Naklademe je vedle sebe do většího pekáče nebo hlubší pánve vymazané jednou lžící oleje. Pečeme v předehřáté troubě na střední příčce asi 15 minut.
# Mezitím v misce našleháme rajčatový protlak s bílým vínem.
# Pekáček nebo pánev vyjmeme z trouby, přidáme k masu nakrájenou cibuli a česnek a našlehanou směs rajčatového protlaku s vínem. Zakryjeme poklicí (alobalem) a dusíme v troubě dalších 15 minut.
# K masu přidáme nakrájené papriky, olivy, tymián, majoránku a rozmarýn. Podlijeme vše zeleninovým vývarem. Vložíme zpět do trouby a pečeme bez pokličky dalších 25 minut až dozlatova.
# Podáváme s pečenými bramborami nebo chlebem či bagetou a zapíjíme nejlépe vínem, které jsme použili k vaření.
Fotky receptu Dušené kuře po provensálsku :
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!