Postup přípravy receptu Dušené vepřové na zelenině s čočkou:
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, celer, řapíkový celer a pórek očistíme. Mrkev nakrájíme na půlkolečka, celer na kostičky, řapíkatý celer na špalíčky, pórek na silnější kolečka. Maso očistíme a nakrájíme na kostičky.
V kastrolu rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm cibuli. Přidáme maso a orestujeme ho. Po chvilce vmícháme mrkev a celer.
Když je maso měkké, zahustíme šťávu moukou rozmíchanou v troše vody a 5 minut ji necháme povařit. Nakonec vmícháme řapíkatý celer a pórek. Když změknou, kastrol odstavíme.
Čočku zalijeme studenou vodou a asi dvě hodiny necháme nabobtnat. Poté jí v téže vodě uvaříme doměkka. Těsně před koncem vaření ji osolíme. Podáváme jako přílohu k dušenému masu a zelenině.