Postup přípravy receptu Fíkový koláč:
1. V mixéru prošlehejte nebo ručně zpracujte v míse mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a rozmarýn nebo kůru, žloutky, a znovu prošlehejte, až vzniknou drobky. Zakápněte lžící až dvěma studené vody, aby se vše spojilo.
2. Těstem vyložte koláčovou formu o průměru 25 cm. Dno uhlaďte obrácenou lžící a zarovnejte okraje. Dejte aspoň na půl hodiny vychladit.
3. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Těsto vyložte kolečkem pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a dvacet minut předpečte; na posledních deset minut papír s fazolemi sejměte.
4. Teď je na řadě náplň: utřete mandle a mouku, vmíchejte máslo utřené s cukrem do pěny, rozšlehaná vejce a vanilku. Nechte dvacet v chladu.
5. Přesuňte náplň na předpečený korpus, nasázejte do ní křížem nakrojené fíky, posypte pomerančovou kůrou a vložte zhruba na čtyřicet minut do trouby. Po upečení nechte koláč nejméně půl hodiny chladnout.