Postup přípravy receptu Filety z platýse s přelivem s bílým vínem a šalvějí:
Z platýsů jsem připravila filety – z každé ryby jsem získala 4 kousky. Hlavy a páteře jsem zmrazila a využiju je později, například při vaření „bujabézy“. Filety jsem pokapala citrónovou šťávou a nechala asi hodinku marinovat, pak jsem je osolila a poměrně zprudka opekla na litinové pánvi na směsi olivového oleje a másla. Poté jsem filety vyjmula, nechala stranou na talíři zakrytém alobalem a do výpeku jsem přilila bílé víno (tentokrát padla volba na ryzlink z Roudnice nad Labem), provařila, přisypala nahrubo nasekané šalvějové lístky a nechala jsem vše minutku mírně vařit.
Filety jsem rozdělila na talíře, přelila připravenou přírodní šťávou se šalvějí, ozdobila šalvějovými kvítky a podávala. Jako přílohu jsem si zvolila provensálské hranolky, ale příště si uvařím nové brambory.