Postup přípravy receptu Florentinská minestra:
Šunku nakrájíme na větší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nadrobno nasekáme, zelí omyjeme a nakrájíme na proužky. Mrkve, pórek a celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Rajčata spaříme vřelou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Na větší pánvi rozpálíme 5 lžic olivového oleje, na němž osmažíme šunku, cibuli a polovinu česneku (asi 2 minuty). Přidáme ostatní zeleninu, zmenšíme plamen a osmahneme dalších 10 minut. Občas zamícháme. Přilijeme vývar, přisypeme polovinu fazolí, osolíme a pod pokličkou vaříme asi 2 hodiny na středním plameni. Zbytek fazolí uvaříme v 500 ml osolené vody 2 hodiny. Na zbylém oleji osmažíme zbylý česnek a rozmarýn. Jakmile začne česnek růžovět, olej přecedíme. Fazole uvařené ve vodě protřeme sítem a přidáme k polévce. Pak přilijeme scezený olej (5 lžic oleje si dáme stranou) a vaříme 15 minut na mírném ohni. Krajíčky chleba osmažíme na zbytku oleje a podáváme je k velmi horké polévce.