Použité suroviny receptu Francouzská houbová polévka:
2 ks žloutek
| 3 lžíce máslo
| 200 ml smetana ke šlehání
| dle chuti: sůl a mletý černý pepř
| 300 ml Madeira (víno)
| 500 ml voda
| 3 ks šalotka
| 2 lžíce hladká mouka
| dle potřeby: petrželka
| 400 g houby
Postup přípravy receptu Francouzská houbová polévka:
Šalotku oloupeme a nasekáme najemno. Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky.
Na másle opečeme nakrájenou šalotku. Přidáme pokrájené houby a mouku. Krátce orestujeme, zalijeme vodou a povaříme 15 minut. Přilijeme víno a vaříme ještě zhruba 5 minut.
Na závěr zjemníme smetanou rozšlehanou s dvěma žloutky a necháme krátce provařit. Dochutíme solí, pepřem a zjemníme máslem.
Podáváme posypané petrželkou s opečenými plátky veky.